Πέμπτη 22 Οκτωβρίου 2015

Αβοκάντο...πανέ με dip γιαουρτιού


Είναι πράσινο και είναι φρούτο...όχι... είναι κιτρινοπράσινο και είναι καρπός...Ό,τι και να είναι, είναι πεντανόστιμο και πάρα πολύ θρεπτικό. Ο λόγος βέβαια για το αβοκάντο, που τα τελευταία χρόνια έχει μπει δυναμικά στις κουζίνες μας και μας  δίνει όλο και περισσότερες ιδέες να το εκμεταλλευτούμε. Η βουτυράτη γεύση του και το υπέροχο χρώμα του, το κάνει τόσο λαχταριστό, ενώ μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε σαλάτες, σε σάλτσες, σε γλυκά, αλλά και καταναλωθεί και μόνο του σαν ένα ορεκτικό ή ένα υγιεινό πρωινό.
 Και κάτι για τους λάτρεις της φύσης και των λουλουδιών... Το γνωρίζατε ότι φυτεύοντας το κουκούτσι από ένα αβοκάντο, μπορεί να φυτρώσει ένα ολόκληρο δεντράκι;; Μα και βέβαια... Η διαδικασία είναι κάπως χρονοβόρα βέβαια και σαφώς μην περιμένετε να κόβετε και να τρώτε το αβοκάντο σας από αυτό καθημερινά, αλλά λίγο ακόμα πράσινο στο μπαλκόνι ή στην αυλή σας είναι ευπρόσδεκτο νομίζω.
Αυτή τη φορά τα δύο ημιώριμα αβοκάντο που αγόρασα έγιναν πανέ, τηγανίστηκαν και ειλικρινά καταναλώθηκαν εν ριπή οφθαλμού...Ήταν γευστικότατα και μαζί με το δροσερό dip γιαουρτιού, έγιναν σαφώς ανάρπαστα. Τα υλικά μας λίγα και εύκολα...Πάμε να τα δούμε...

Υλικά για 20 τεμάχια

2 αβοκάντο ημιώριμα (όπως τα λέω εγώ)
1 αβγό
αλεύρι
φρυγανιά
1/2 λεμόνι
σουμάκ
αλάτι & πιπέρι                                                      
ηλιέλαιο για το τηγάνισμα
                                                                                

Για το  dip γιαουρτιού 

1 κεσεδάκι γιαούρτι στραγγιστό
1 κουταλιά ελαιόλαδο
1 μικρή ντομάτα ψιλοκομμένη
λίγο ψιλοκομμένο μαϊντανό
1 κουταλιά χυμό λεμόνι
αλάτι & πιπέρι





Εκτέλεση

Ανοίγουμε τα αβοκάντο στα δύο με τη βοήθεια ενός μαχαιριού και αφαιρούμε το κουκούτσι του. Καθαρίζουμε τη φλούδα και κόβουμε κάθε αβοκάντο σε φέτες. Αμέσως το περιχύνουμε με το χυμό από το μισό λεμόνι για να μη μας μαυρίσει, αποτρέποντας την οξείδωση. Σε τρία διαφορετικά μπολ, βάζουμε το αλεύρι, το αβγό μας χτυπημένο και τη φρυγανιά μας, την οποία την εμπλουτίζουμε με αλάτι και πιπέρι, όπως και με λίγο σουμάκ, του οποίου η ελαφρώς ξινούτσικη γεύση του δένει τέλεια με το αβοκάντο.  


Αν δεν έχουμε μπορούμε να το αντικαταστήσουμε με λίγο ξύσμα λεμονιού. Είμαστε τώρα έτοιμοι να αρχίσουμε τη διαδικασία του παναρίσματος, περνώντας διαδοχικά κάθε κομμάτι του αβοκάντο μας, πρώτα από το αλεύρι, έπειτα από το αβγό και τέλος από τη φρυγανιά. Επαναλαμβάνουμε για όλα μας τα κομμάτια και έπειτα τα τοποθετούμε στο ψυγείο για 1/2 περίπου ώρα.



Στη συνέχεια ετοιμάζουμε το dip γιαουρτιού μας. Σε ένα μπολ ανακατεύουμε το γιαούρτι μας, το χυμό λεμονιού, το ελαιόλαδο, την ψιλοκομμένη ντομάτα μας (χωρίς τα σπόρια), το μαϊντανό και συμπληρώνουμε με αλάτι & πιπέρι. Μόλις ομογενοποιηθούν καλά τα υλικά μας, μεταφέρουμε σε ένα μπολάκι και γαρνίρουμε την κορυφή με λίγη ντομάτα και λίγο μαϊντανό ακόμα. Βγάζουμε τα αβοκάντο μας από το ψυγείο, ρίχνουμε σε ένα αντικολλητικό τηγάνι το ηλιέλαιο και μόλις το λάδι μας έρθει στη θερμοκρασία που θέλουμε, αρκετά υψηλή δηλαδή, ώστε να μην απορροφήσουν πολύ από το λάδι τα αβοκάντο μας, αρχίζουμε να τηγανίζουμε, μέχρι να ροδίσει η κρούστα τους και να γίνει τραγανή.


Μόλις τα βγάλουμε τα αφήνουμε σε απορροφητικό χαρτί κουζίνας, ώστε να στραγγίξουν την περίσσεια του λαδιού και να παραμείνουν σούπερ τραγανά για περισσότερη ώρα. Συνοδεύουμε με το dip γιαουρτιού και σερβίρουμε...

Εις το επανιδείν!


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...