Δευτέρα 12 Οκτωβρίου 2015

Πιτούλες... με πικάντικο κιμά, φέτα & φυστίκι Αιγίνης


Βόλτα στην Αθήνα χωρίς ένα πέρασμα από την οδό Ευρυπίδου, για μένα δε νοείται! Ξέρετε...εκεί που οι αισθήσεις αρχίζουν να υπερλειτουργούν & οι μυρωδιές των μπαχαρικών σε πάνε ταξίδια μακρινά...Κάθε φορά κάτι διαφορετικό θα δοκιμάσω και ένα βαζάκι με νέο χαρμάνι θα προστεθεί στο ντουλάπι μου.
Αυτή τη φορά, μπαίνοντας σε γνωστό μπαχαράδικο της οδού και μη μπορώντας να φύγω με άδεια χέρια, κατέληξα με ένα σακουλάκι με μείγμα για παστουρμά! Καθ'όλη τη διαδρομή για το σπίτι, το αρωμά του με είχε ήδη ξετρελάνει και πραγματικά φτάνοντας και ανοίγοντας το σακουλάκι...πλημμύρισε η κουζίνα μου με άρωμα Ανατολής. Αυτό ήταν! Έπρεπε γρήγορα να σκεφτώ κάτι για να το χρησιμοποιήσω. Τι καλύτερο λοιπόν από ένα μυρωδάτο, πικάντικο κιμά μέσα σε ένα χειροποίητο φύλλο και συνοδεία από γιαουρτάκι. Μπορούμε να πούμε τις πιτούλες μας και πολίτικες quesadillas ή ας δώσει καλύτερα ο καθένας το δικό του όνομα. Αν αγαπάτε τον παστουρμά και το μοναδικό άρωμά του...αυτή η συνταγή θα σας ενθουσιάσει! Μην χρονοτριβούμε  άλλο λοιπόν...ας δούμε τα υλικά που θα χρειαστούμε...

Υλικά για 2 πιτούλες

Για τη ζύμη

320 γραμ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
180 ml  νερό
4 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
μία πρέζα αλάτι
                                                                                               

Για τη γέμιση

200 γραμ μοσχαρίσιο κιμά
μισό κρεμμύδι τριμμένο
1 σκελίδα σκόρδο πολτοποιημένη
1/2 κουταλάκι του γλυκού πάπρικα καπνιστή
1/2 κουταλάκι του γλυκού μείγμα για παστουρμά
1 κουταλιά της σούπας φυστίκι Αιγίνης ανάλατο τριμμένο
3 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
100 γραμ. φέτα τριμμένη
αλάτι & πιπέρι 

λίγο ελαιόλαδο & λίγο σουμάκ για την επάλειψη

Εκτέλεση

Ξεκινάμε με το ζυμάρι μας. Ρίχνουμε σε ένα μπολ το αλεύρι μας, το ελαιόλαδο, το αλάτι και προσθέτοντας το νερό σιγά σιγά φτιάχνουμε μία ελαστική ζύμη και όχι πάρα πολύ σφιχτή,  ελέγχοντας το νερό που θα βάλουμε. Χωρίζουμε τη ζύμη μας σε τέσσερις μπαλίτσες και τις αφήνουμε να ξεκουραστούν για μισή ώρα. 


Κατόπιν ετοιμάζουμε τη γέμιση. Ζεσταίνουμε σε ένα τηγάνι το ελαιόλαδο και ρίχνουμε το τριμμένο μας κρεμμύδι, σοταροντάς το καλά μέχρι να γυαλίσει. Στη συνέχεια ρίχνουμε το σκόρδο μας, προσέχοντας  μη μας καεί. Συνεχίζουμε με τον κιμά, τον οποίο καβουρδίζουμε, ανακατεύοντάς τον συχνά, ώστε να μη μας σβολιάσει. Ρίχνουμε την πάπρικα, το μείγμα για παστουρμά, αλάτι & πιπέρι ανάλογα με τις προτιμήσεις μας. Απομακρύνουμε από τη φωτιά  και αφήνουμε  τον κιμά μας να κρυώσει. Κατόπιν προσθέτουμε την τριμμένη φέτα και το φυστίκι μας.


Ανοίγουμε τα τέσσερα φύλλα μας με τον πλάστη σε καλά αλευρωμένη επιφάνεια σε σχήμα στρογγυλό και στη συνέχεια απλώνουμε τη μισή γέμιση στο ένα μας φύλλο. Περνάμε την άκρη της ζύμης με λίγο νερό και βάζουμε από πάνω το δεύτερο μας φύλλο πιέζοντας με τα δάκτυλά μας μέχρι να κολλήσουν μεταξύ τους. Κόβουμε περιμετρικά με το ροδάκι για κοπή ζύμης ή με ένα μαχαίρι, αν δε το διαθέτουμε. 


Επαναλαμβάνουμε και με τα υπόλοιπα δύο φύλλα μας την ίδια διαδικασία. Αλείφουμε τις πιτούλες μας με λίγο ελαιόλαδο και πασπαλίζουμε με λίγο σουμάκ και λίγο τριμμένο φυστίκι. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο σε αντιστάσεις στους 180 βαθμούς μέχρι να ροδίσουν οι πιτούλες μας. Κατά το ψήσιμο λογικά οι πιτούλες θα φουσκώσουν, οπότε ας προσέξουμε να τις τρυπήσουμε με ένα πιρούνι ώστε να φύγει ο αέρας τους.


Είμαστε έτοιμοι! Σερβίρουμε με γιαούρτι πασπαλιμένο με λίγο φυστίκι και λίγο μείγμα παστουρμά!

Εις το επανιδείν!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...