Πέμπτη 8 Οκτωβρίου 2015

Κολιαρούδια... με σάλτσα Salmoriglio & βελουτέ κόκκινης φακής


Ψαράκι, σήμερα, αγαπημένο...κόλιος μικρός, ονόματι κολιαρούδι. Πλούσιο σε Ω3 λιπαρά και ευτυχώς σε αφθονία, ειδικά το καλοκαίρι, για να μπορούμε να το γευόμαστε όποτε θέλουμε. Λόγω του μικρού του μεγέθους μπορούμε να το απολαύσουμε τηγανιτό, αλλά και ψημένο στη σχάρα, για πιο υγιεινό αποτέλεσμα. Αυτό θα γίνει και σήμερα...θα πέσουν στη σχαρούλα μου λαχταριστά, γαλαζοπράσινα  κολιαρούδια και έπειτα θα κολυμπήσουν μέσα σε μία αρωματική σάλτσα salmoriglio.
Στην ουσία πρόκειται για το γνωστό σε όλους μας λαδολέμονο, ελαφρώς ενισχυμένο και με προέλευση από τη Νότια Ιταλία. Πιο συγκεκριμένα, σε μία έρευνα στο ίντερνετ, διάβασα ότι η προέλευση της σάλτσας είναι από τη Σικελία και πως η ονομασία της προέρχεται από τη λέξη  salamoia, που σημαίνει αλμυρό. Τα υλικά της είναι απλούστατα, απλά εδώ θα τη βρείτε ελάχιστα πειραγμένη, ούτως ώστε να εξασφαλίσουμε μία πιο γαλακτώδη υφή, κάτι που οι Σισιλιάνοι την πετύχαιναν χτυπώντας τα υλικά σε μπεν μαρί. Εμείς για ευκολία θα χρησιμοποιήσουμε το πολύμιξερ μας και βάζοντας ένα κουταλάκι πικάντικης μουστάρδας, θα προσπαθήσουμε να πετύχουμε ένα αρκετά κοντινό αποτέλεσμα με το πρωτότυπο. Σαν συνοδεία με τα ψαράκια μας επέλεξα να κάνω μία βελουτέ από κόκκινες φακές. Θα μου πείτε γιατί κόκκινες και όχι τις κλασσικές φάκες που όλοι ξέρουμε...μα γιατί η κόκκινη αυτή ποικιλία βράζει ακόμα πιο εύκολα και κατά τη γνώμη μου έχει μια πιο γλυκιά γεύση. Είναι ιδανική λοιπόν για να πετύχουμε έναν στην ουσία πουρέ, που παραπέμπει στη γνωστή σε όλους μας φάβα. Πολλά είπαμε όμως...ας ξεκινήσουμε να τα δούμε όλα...

Υλικά

10 κολιαρούδια
αλάτι
λίγο ελαιόλαδο

Για τη σάλτσα Salmoriglio

12   κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
4 κουταλιές της σούπας χυμό λεμονιού
1 σκελίδα σκόρδο
6 κουταλιές της σούπας ζεστό νερό
2 κουταλιές της σούπας μαϊντανό
2 κουταλιές της σούπας φρέσκια ρίγανη (ή 1 κουτ. σούπας ξερή ρίγανη)
1 κουταλάκι του γλυκού μουστάρδα dijon
αλάτι & πιπέρι

Για τη βελουτέ κόκκινης φακής

250 γρ. κόκκινη φακή                                          
1 κλαδάκι φρέσκια ρίγανη
1 σκελίδα σκόρδο
μερικά φυλλαράκια μαϊντανού
1 ψημένη κόκκινη πιπεριά φλωρίνης
λίγο τριμμένο τσίλι
μισό κουταλάκι του γλυκού πάπρικα καπνιστή
3 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
1 κουταλιά της σούπας ξύδι
αλάτι & πιπέρι

Εκτέλεση

Αλατίζουμε τα ψάρια μας και τα αλείφουμε με λίγο ελαιόλαδο. Τα βάζουμε στη σχάρα μας και τα ψήνουμε σε προθερμάσμένο γκριλ για περίπου 6 λεπτά από κάθε μεριά, προσέχοντας μην τα παραψήσουμε και τα στεγνώσουμε. Τα τοποθετούμε σε πιατέλα.


Κατόπιν στο πολυμιξεράκι μας βάζουμε όλα τα υλικά της σάλτσας μας, το ελαιόλαδο, το λεμόνι, το νερό, τη ρίγανη, τον μαϊντανό, το σκόρδο, τη μουστάρδα, το αλάτι και το πιπέρι ανάλογα με τα γούστα μας και τα χτυπάμε μέχρι να δημιουργηθεί μια γαλακτώδης σάλτσα. Είμαστε έτοιμοι να περιχύσουμε τα ψάρια μας.


 Για τη βελουτέ κόκκινης φακής, σε ένα κατσαρολάκι ρίχνουμε τη φακή μας με μπόλικο νερό και την αφήνουμε να πάρει μία βράση. Τη σουρώνουμε και την πλένουμε, ώστε να φύγει ο αφρός που σχηματίζεται κατά το πρώτο βράσιμο. Την ξαναρίχνουμε στο κατσαρολάκι μας, μαζί με το κλαδάκι της φρέσκιας ρίγανης, το μαϊντανό, το σκόρδο, τη μία κουταλιά ελαιόλαδο από την ποσότητα των υλικών μας, το αλάτι και το πιπέρι.


  Συμπληρώνουμε με νερό, το οποίο να είναι περίπου 2 εκατοστά πάνω από τη φακή μας. 
Όταν πάρει μία πρώτη βράση, χαμηλώνουμε την ένταση της εστίας μας και συνεχίζουμε το βράσιμο, ανακατεύοντας κατά τη διαστήματα μέχρι να δούμε τη φακή μας να αρχίζει να λιώνει. Την αποσύρουμε από τη φωτιά, αφαιρώντας το κλαδάκι της ρίγανης και τη ρίχνουμε στο πολυμίξερ μαζί με το υπόλοιπο ελαιόλαδο, την πιπεριά φλωρίνης, την πάπρικα, το τσίλι και το ξύδι και χτυπάμε μέχρι να πάρουμε μία βελούδινη αλοιφή. Αν προκύψει να είναι περισσότερο πηκτή από όσο θα θέλαμε, μπορούμε κατά το χτύπημα να προσθέσουμε λίγο χλιαρό νερό. Σερβίρουμε με λίγο ελαιόλαδο και ένα κλαδάκι φρέσκιας ρίγανης.
Καλή μας όρεξη!

Εις το επανιδείν!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...