Τρίτη 27 Οκτωβρίου 2015

Κοπανάκια κοτόπουλου...με κριθαράκι & φλούδες γραβιέρας


Είναι μερικά φαγητά που μυρίζουν κυριακάτικο τραπέζι, νοσταλγία και σπιτική ζεστασιά...Είναι εύκολα, είναι πεντανόστιμα και όσα χρόνια και αν περάσουν η συνταγή τους, εκτός από μερικές μικρές παρεμβάσεις, παραμένει σχεδόν αναλλοίωτη. Όχι γιατί δεν μπορείς να επέμβεις σε αυτές, αλλά γιατί θέλεις να κρατήσεις τα αρώματα και τις μνήμες για πάντα ίδιες.
Ένα τέτοιο φαγητό είναι και το σημερινό...Κοπανάκια κοτόπουλου με κριθαράκι στην κατσαρόλα. Μπορεί βέβαια να γίνει και στη χύτρα και στο φούρνο... οι επιλογές ψησίματος είναι πολλές, όπως και το μέρος του κοτόπουλου που μπορείτε να επιλέξετε. Εγώ επιλέγω κοπανάκια, γιατί τα θεωρώ ιδιαίτερα νόστιμα και με το κατάλληλο ποσοστό λίπους, το οποίο προσδίδει στο συγκεκριμένο φαγητό ιδιαίτερη νοστιμιά. Τα υπόλοιπα υλικά...λίγα και καλά, όπως άλλωστε συμβαίνει με τις περισσότερες παλιές, παραδοσιακές συνταγές. Λίγο κρεατάκι λοιπόν, ένα ταπεινό ζυμαρικό και μερικές πικάντικες νότες γραβιέρας δίνουν ένα πιάτο, που αξίζει να μαγειρευτεί ακόμα και στις μεγαλύτερες κουζίνες του κόσμου! Πάμε να δούμε λοιπόν τη δική μου εκδοχή...

Υλικά για 4 άτομα


8 κοπανάκια κοτόπουλου
1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
1 σκελίδα σκόρδου ψιλοκομμένη
3/4 κούπας ελαιόλαδο
1 κουταλιά της σούπας πελτέ ντομάτας
4 φρέσκιες ντομάτες ψιλοκομμένες
μερικά φυλλαράκια φρέσκου βασιλικού
1 κύβο ζωμό κοτόπουλου
1 κουταλάκι του γλυκού πάπρικα καπνιστή
2 κόκκους μπαχάρι
100 ml λευκό κρασί
300 γραμ. κριθαράκι 
μερικές φλούδες γραβιέρας
αλάτι & πιπέρι


Εκτέλεση

Ρίχνουμε στην κατσαρόλα μας το μισό ελαιόλαδο, από την ποσότητα που αναγράφεται στα υλικά μας  και σοτάρουμε καλά τα κοπανάκια του κοτόπουλου μέχρι να πάρουν χρώμα από όλες τις πλευρές. Κατόπιν τα αφαιρούμε από την κατσαρόλα μας και αδειάζουμε το λάδι.


Προσθέτουμε το υπόλοιπο ελαιόλαδο που έχουμε κρατήσει και σοτάρουμε αυτή τη φορά πρώτα το κρεμμύδι και έπειτα το σκόρδο, προσέχοντας μη μας καεί. Σβήνουμε με το κρασί μας και περιμένουμε μέχρι να εξατμιστεί το αλκοόλ. Στη συνέχεια προσθέτουμε τον πελτέ ντομάτας, τον οποίο σοτάρουμε ελαφρά, ώστε να δώσει όλη του τη γεύση και έπειτα τις ντομάτες ψιλοκομμένες.



Ξαναβάζουμε τα κοπανάκια στην κατσαρόλα μας, προσθέτουμε τον κύβο ζωμού κοτόπουλου, ρίχνουμε αλάτι, πιπέρι, την πάπρικα και τα μπαχάρια μας και συμπληρώνουμε με νερό, μέχρι να σκεπαστεί το κρέας μας. Μόλις πάρει μία πρώτη βράση, χαμηλώνουμε τη φωτιά μας και αφήνουμε το φαγητό μας μέχρι να μαλακώσει το κοτόπουλό μας. Μόλις αυτό είναι έτοιμο  ρίχνουμε στην κατσαρόλα μας  το κριθαράκι και συμπληρώνουμε με νερό αν χρειάζεται. Αφήνουμε στη φωτιά μέχρι να βράσει το κριθαράκι μας και να χυλώσει. Λίγα λεπτά πριν να είναι έτοιμο ρίχνουμε και τα φυλλαράκια βασιλικού.


Σερβίρουμε με μερικές φλούδες γραβιέρας και σίγουρα ένα ποτήρι κρασί της αρεσκείας μας.

Εις το επανιδείν!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...