Τετάρτη 21 Οκτωβρίου 2015

Κοτόπουλο φιλέτο...με αρωματικό βούτυρο & πατατοσαλάτα με κουρκουμά


Υπάρχει ένα μυστικό για το πώς ένα πιάτο μπορεί από απλά νόστιμο, να γίνει πεντανόστιμο…Και είναι κοινό…Και όλοι το γνωρίζουν…Πρόκειται για ένα συστατικό που όποτε χρησιμοποιείται, ενώνει τόσο αρμονικά όλες τις γεύσεις και ταυτόχρονα απογειώνει κάθε μία γεύση ξεχωριστά. Είναι το βούτυρο! Είμαι σίγουρη πως αυτό σκεφτήκατε…Ναι λοιπόν το βούτυρο…το είπε και η Julia Child ουκ ολίγες φορές, λέγοντας επίσης και το θρυλικό..."Είσαι το βούτυρο στο ψωμί μου & η ανάσα στη ζωή μου", απευθυνόμενη στον σύζυγό της. Και με έπεισε!
Ειπα λοιπόν και γω να απογειώσω ένα ταπεινό φιλέτο μπούτι κοτόπουλου με ένα κομματάκι βούτυρο, το οποίο θα αφήσω να λιώσει από πάνω του, μόλις αυτό βγει ζεστό από τον φούρνο μου. Αν μάλιστα το βούτυρό μου, έχει και γεύση από σκόρδο και μυρωδικά από τις γλαστρούλες μου, σίγουρα η επιτυχία είναι αναπόφευχτη…Λίγο ψιλοκομμένο δεντρολίβανο και λίγο θυμάρι μαζί με μερικές σκελίδες σκόρδου, θα δώσουν τόσα αρώματα και τόση γεύση, που μάλλον αυτό το βούτυρο θα έχει μόνιμη θέση στο ράφι του ψυγείου μου. Και επειδή κοτόπουλο χωρίς πατάτες, απλά δε νοείται…τι καλύτερο συνοδευτικό από μία πατατοσαλάτα με σως από γιαούρτι χρωματισμένη με κουρκουμά ή , αν θέλετε, κιτρινόριζα. Σίγουρα θα έχετε ακούσει τις ευεργετικές ιδιότητες αυτού του ιδιαίτερου μπαχαρικού, οπότε ας το βάλουμε στη διατροφή μας όσο περισσότερο μπορούμε…και το οφέλη από αυτό ,πιστέψτε με , θα είναι πολλά! Πάμε λοιπόν γρήγορα για τα υλικά της συνταγής μας…

Υλικά για 4 άτομα


4 φιλέτα μπούτι κοτόπουλου
ξερό θυμάρι
ξερή ρίγανη
λίγο μπούκοβο
αλάτι & πιπέρι


Για το βούτυρο

250 γραμ. βούτυρο ανάλατο σε θερμοκρασία δωματίου
1 κουταλιά της σούπας ψιλοκομμένο δεντρολίβανο
1 κουταλιά της σούπας ξερό θυμάρι
3 σκελίδες σκόρδου
λίγο μπούκοβο    
1/2 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
                                                                                  
                                                                                               

Για την πατατοσαλάτα

4 μεγάλες πατάτες
2 κρεμμυδάκια φρέσκα ψιλοκομμένα
2 κουταλιές της σούπας γιαούρτι
1 κουταλιά της σούπας μουστάρδα με κόκκους σιναπιού
5 κουταλιές της σούπας λάδι
1 κουταλιά της σούπας λεμόνι
1 κουταλιά της σούπας κουρμκουμά
αλάτι & πιπέρι


Εκτέλεση

Σε ένα μπολ ανακατεύουμε το βούτυρο με το ψιλοκομμένο δεντρολίβανο, το θυμάρι, το σκόρδο πολτοποιημένο, το μπούκοβο και προσθέτουμε το αλάτι μας. Μόλις ανακατέψουμε καλά, απλώνουμε μία ζελατίνη και τοποθετούμε επάνω το βούτυρο.
Κλείνουμε τη ζελατίνη, προσπαθώντας να δημιουργήσουμε ένα κύλινδρο. Τυλίγουμε επιπλέον με ένα αλουμινόχαρτο και αφήνουμε στο ψυγείο περίπου 2 ώρες μέχρι να σφίξει καλά το βούτυρό μας.
Ενωμεταξύ, βράζουμε τις πατάτες μας με τη φλούδα μέχρι να μαλακώσουν. Αποσύρουμε από τη φωτιά, τις ξεφλουδίζουμε και τις κόβουμε σε μικρότερα κομμάτια. Καλύτερο είναι να προσπαθήσουμε να τις ξεφλουδίσουμε, ενώ είναι ακόμα αρκετά ζεστές (ξέρω… είναι λιγουλάκι δύσκολο), ουτώς ώστε να μπορέσουν να τραβήξουν μέσα τους όλη τη γεύση από τα υπολοιπά υλικά που θα προσθέσουμε. Σε ένα μικρό μπολ, ανακατεύουμε τα ψιλοκομμένα κρεμμυδάκια, το γιαούρτι, τη μουστάρδα, το λεμόνι, το λάδι, τον κουρκουμά, αλάτι και πιπέρι ανάλογα με τις προτιμήσεις μας, και μόλις το μίγμα ομογενοποιηθεί περιχύνουμε με αυτό τις πατάτες μας.

Προσθέτουμε λίγο κουρκουμά από πάνω για επιπλέον χρώμα.
Στη συνέχεια αλατοπιπερώνουμε τα φιλέτα μας, ρίχνοντας παράλληλα λίγο ξερό θυμάρι και λίγο μπούκοβο. Τα λαδώνουμε ελαφρά και τα ψήνουμε στο γκριλ του φούρνου μας μέχρι να ροδοψηθούν. Μόλις είμαστε έτοιμοι να σερβίρουμε, και εφόσον ακόμα είναι ζεστά, τοποθετούμε πάνω από το κάθε φιλέτο, μία φετούλα από το βούτυρό μας.
Συνοδεύουμε με την πατατοσαλάτα μας & ακόμα καλύτερα με μία δροσερή, κατάξανθη μπύρα! Καλή όρεξη ή καλύτερα... bon appetit!

Εις το επανιδείν!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...