Τετάρτη 14 Οκτωβρίου 2015

Ψωμί... πλεξούδα με 3 γεύσεις

 
Σε μία από τις συνηθισμένες βραδινές, διαδικτυακές επισκέψεις μου στο Pinterest, έπεσα πάνω σε ένα πρωτότυπο, πολύχρωμο και "χαρούμενο" ψωμί! Ναι, όπως το ακούσατε..."χαρούμενο"! Είχε πάνω του τρία υπέροχα χρώματα, που μόνο χαρά μπορούσαν να δημιουργήσουν. Η συνταγή βέβαια δεν ακολουθήθηκε κατά γράμμα, αλλά η ιδέα του να φτιάξω ένα δικό μου χρωματιστό ψωμί, έγινε αμέσως πράξη.
Εγώ προσπάθησα να δημιουργήσω τα χρώματα κόκκινο, πράσινο και άσπρο. Σαν την ιταλική σημαία θα μου πείτε... Ιταλία θυμίζει και στη γεύση, όπως και στα αρώματά του. Χρησιμοποίησα ένα γευστικό, πράσινο πέστο βασιλικού, ένα μίγμα κόκκινης πιπεριάς και πελτέ και διατήρησα το άσπρο χρώμα του ζυμαριού, με λίγη πικάντικη  φέτα, ενισχυμένη με λίγο τριμμένο ξερό μυρωδάτο θυμάρι. Η γεύση του ήταν απλά καταπληκτική, όπως πιστεύω πως θα είναι και με οποιοδήποτε συνδυασμό γεύσεων μπορείτε να σκεφτείτε να κάνετε. Το ψωμί αυτό λόγω της ιδιαίτερης νοστιμιάς του, προτείνεται να χρησιμοποιηθεί ως βάση για μπρουσκέτες, σαν σκορδόψωμο ή ακόμα και για να  δημιουργηθεί ένα άκρως γκουρμέ και πεντανόστιμο σάντουιτς. Ο καθένας βέβαια μπορεί  να το χρησιμοποιήσει, όπου τον οδηγήσει η γαστρονομική του φαντασία! Ώρα όμως για τα υλικά και την εκτέλεση του "happy bread" μας...

Υλικά


800 γραμ. αλέυρι για όλες τις χρήσεις
500 ml χλιαρό νερό
1 φακελάκι ξερή μαγιά (8 γραμ.)
1 πρέζα ζάχαρη
1 κουταλιά της σούπας βούτυρο λιωμένο
1 κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο
1 πρέζα αλάτι
                                                                                                 

Για τις 3 γεύσεις

100 γραμ. φέτα τριμμένη
λίγο ξερό θυμάρι
1 κουταλιά της σούπας πελτέ
1πιπεριά φλωρίνης ψημένη 
2 κουταλιές της σούπας πέστο βασιλικού (έτοιμου ή σπιτικού) 

Λίγο βούτυρο λιωμένο για την επάλειψη
λίγο μαύρο σουσάμι (μαυροκούκι)

Εκτέλεση

Διαλύουμε τη μαγιά μας με λίγο από το χλιαρό νερό, μαζί με την πρέζα ζάχαρης, η οποία λειτουργεί σαν ενεργοποιητής της μαγιάς μας. Κατόπιν ρίχνουμε σε μία λεκάνη το κοσκινισμένο αλεύρι μας και δημιουργούμε μία λακούβα στη μέση, στην οποία ρίχνουμε τη μαγιά μας, το υπόλοιπο νερό, το ελαιόλαδο, το βούτυρο και την πρέζα αλατιού.  Ζυμώνουμε μέχρι να πάρουμε μία ζύμη ελαστική, που να ξεκολλλάει από τα χέρια. Αν χρειαστεί προσθέτουμε ακόμα λίγο αλέυρι.

Αφήνουμε τη ζύμη μας σκεπασμένη σε ζεστό μέρος για 30 λεπτά μέχρι να φουσκώσει. Στη συνέχεια χωρίζουμε το ζυμάρι μας σε τρία κομμάτια, καθένα από τα οποία θα δεχτεί τις τρεις γεύσεις μας.  Στο πρώτο κομμάτι της ζύμης βάζουμε  το μίγμα από την πιπεριά και τον πελτέ μας, που  έχουμε πολτοποιήσει στο πολυμίξερ. Για να είναι πιο υγρό το μίγμα προσθέτουμε και λίγο νερό. Ζυμώνουμε καλά και δίνουμε ένα μακρόστενο σχήμα.



Στο δεύτερο κομμάτι ζύμης προσθέτουμε την τριμμένη φέτα και το θυμάρι , ενώ στο τρίτο  κομμάτι προσθέτουμε το πέστο βασιλικού, ακολουθώντας και πάλι την  ίδια διαδικασία. Κατά τη διάρκεια της ζύμωσης ο πάγκος μας πρέπει να είναι καλά αλευρωμένος. Στη συνέχεια ενώνουμε τα τρία μακρόστενα κομμάτια μας και σχηματίζουμε μία πλεξούδα.


Αφήνουμε και πάλι για 30 λεπτά σε ζεστό μέρος το ψωμί μας να φουσκώσει και κατόπιν με λίγο λιωμένο βούτυρο αλείφουμε την επιφάνειά του, πασπαλίζοντας με μαύρο σουσάμι. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 1 ώρα.


Σημείωση: 1. Τα χρώματα όταν το ψωμί μας ψηθεί δεν είναι τόσο έντονα, αλλά η γεύση του είναι μοναδική. Εάν επιθυμείτε πιο έντονο χρώμα, μπορείτε λογικά να αυξήσετε τα υλικά των τριών γεύσεων. 2. Κατά το ζύμωμα των κομματιών με τις τρεις μας γεύσεις, ενδέχεται να χρειαστούμε επιπλέον αλεύρι.

Εις το επανιδείν!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...