Πέμπτη 29 Οκτωβρίου 2015

Τάρτα καταΐφι...με κρεμμύδια, ξινομυζήθρα & φρέσκια ρίγανη


Όταν φίλος σου, σου φέρνει καλούδια από την Κρήτη, η φαντασία αρχίζει να οργιάζει γαστρονομικά...Έτσι έγινε και αυτή τη φορά. Η παραδοσιακή κρητική ξινομυζήθρα έπρεπε να χρησιμοποιηθεί κάπου επειγόντως. Αν και  η γεύση της είναι τόσο υπέροχη και ιδιαίτερη, πικάντικη και ελαφρώς ξινούτσικη ταυτόχρονα, που μπορούσε να φαγωθεί ολόκληρη και μόνη της, λίγα φρέσκα αβγά, και μερικά κρεμμύδια τη συνόδεψαν εξαιρετικά.
Έτσι είναι...δε χρειάζονται πολλά  υλικά όταν έχεις στα χέρια σου διαλεχτά προϊόντα. Απλά τα αφήνεις να μιλήσουν μόνα τους και να δώσουν όλη τους τη γέυση και το άρωμα σε κάθε μπουκιά. Η τάρτα αυτή έγινε με φύλλο καταΐφι, αλλά μπορεί κάλλιστα να γίνει με οποιοδήποτε φύλλο ο καθένας επιλέξει ή ακόμα και με μία κλασική ζύμη τάρτας. Είναι εύγεστη, όχι ιδιαίτερα λιπαρή, ενώ η φρέσκια ρίγανη δένει καταπληκτικά, ή το φρέσκο θυμάρι αν προτιμάτε. Η εκτέλεση της είναι γρήγορη και πανεύκολη, ενώ τα υλικά της, όπως προείπα λίγα και καλά. Πάμε λοιπόν να τα δούμε...

Υλικά


300 γραμ φύλλο καταΐφι
150 γραμ.  βούτυρο
3 κρεμμύδια
300 γραμ. ξινομυζήθρα
3 αβγά
100 ml φρέσκο γάλα
100 ml κρέμα γάλακτος
μερικά φυλλαράκια φρέσκια ρίγανη
αλάτι & πιπέρι

Εκτέλεση


Παίρνουμε το καταΐφι μας και το "ξεμαλλιάζουμε", διαχωρίζοντας τις ίνες του, ώστε να γίνει πιο αφράτο. Το απλώνουμε στην ταρτιέρα μας, διαμέτρου 23 εκατοστών, αφού προηγουμένως την έχουμε βουτυρώσει καλά και από πάνω ρίχνουμε το υπόλοιπο βούτυρό μας λιωμένο, προσέχοντας να μουσκέψουμε όλα τα σημεία του φύλλου. Το ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς Κελσίου για 8 περίπου λεπτά, μέχρι να πάρει ένα ελαφρύ χρυσαφένιο χρώμα.



Κόβουμε τα κρεμμύδια μας σε λεπτές φέτες και σοτάρουμε στο τηγάνι μας με  μία κουταλιά βούτυρο, πρώτα σε δυνατή φωτιά, μετά σε χαμηλότερη, μέχρι να αρχίσουν να καραμελώνουν. Προτιμότερο είναι να τα αλατίσουμε και ελαφρά, ώστε να αφαιρέσουν όλο το νερό που περιέχουν. Μόλις είναι έτοιμα, τα απομακρύνουμε και τα αφήνουμε να κρυώσουν.



Σε ένα μπολ χτυπάμε τα αβγά μας και προσθέτουμε το γάλα, την κρέμα γάλακτος, τη ρίγανη, την ξινομυζήθρα μας τριμμένη, τα κρεμμύδια μας, μία πρέζα ακόμα αλάτι και πιπέρι ανάλογα με την αρεσκεία μας. Περιχύνουμε με το μίγμα την τάρτα μας και ψήνουμε και πάλι για περίπου ακόμα 25 λεπτά, μέχρι να πάρει η επιφάνεια της χρώμα.



Γαρνίρουμε με φυλλαράκια φρέσκιας ρίγανης και σερβίρουμε.

Εις το επανιδείν!

1 σχόλιο:

  1. Όταν είδα την φωτογραφία μου θύμισε μια γερμανική συνταγή (flammkuchen), βέβαια καμία σχέση τα υλικά της συνταγής, αλλά εντυπωσιάστηκα με το καταϊφι. Δεν το εχω δοκιμάσει ποτέ πέρα από τα γλυκά. Μπράβο σου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...