Τετάρτη 4 Νοεμβρίου 2015

Χοιρινή σπάλα...με ασπρομανίταρα στο πήλινο


Είναι κάποια προϊόντα, αμφιλεγόμενα μπορώ να πω...Έχουν φανατικούς φίλους, αλλά και εχθρούς...ή θα τα λατρέψεις ή θα τα μισήσεις... Ένα από αυτά είναι και τα μανιτάρια. Εγώ βέβαια ανήκω στην πρώτη κατηγορία..σε αυτούς δηλαδή που θα μπορούσαν να προσθέτουν αυτούς τους πεντανόστιμους μύκητες, παντού...
Οι ποικιλίες τους είναι πραγματικά αμέτρητες και σε αυτό το σημείο, θέλω να πω πόσο θαυσμασμό τρέφω για αυτούς τους ανθρώπους που μπορούν σε μία βόλτα τους στην ύπαιθρο να τα ξεχωρίζουν και να τα ονοματίζουν με μεγάλη ευκολία. Στη δική μου συνταγή η επιλογή ήταν τα ασπρομανίταρα, ή να  το πούμε και επιστημονικά... agaricus, γαλλιστί... champignon. Είναι μανιτάρια που τα βρίσκουμε πολύ εύκολα και είναι πάρα πολύ νόστιμα, όπως σίγουρα θα γνωρίζετε. Για να κάνουν λοιπόν παρέα τα μανιταράκια μου, επέλεξα σπάλα χοιρινού, την οποία έκοψα σε μικρά κομμάτια, εφόσον αποτελεί ιδανικό κομμάτι του χοίρου για ψητά πιάτα και σιγοψήθηκαν μαζί σε πηλιορείτικο πήλινο σκεύος. 'Ωρα λοιπόν για τα υλικά και την εκτέλεση της συνταγής μας.  

Υλικά για 4 άτομα


1 κιλό χοιρινή σπάλα κομμένη σε κομμάτια
500 κιλό αρπρομανίταρα
2 σκελίδες σκόρδο
1 μεγάλο κρεμμύδι                                               
1 κύβο ζωμό βοδινού
1/3 φλυτζανιού ελαιόλαδο
100 ml λευκό κρασί                             
1 κουταλιά της σούπας βούτυρο
1 κουταλιά της σούπας μουστάρδα Dijon
1 κουταλάκι του γλυκού μέλι
λίγη φρέσκια ρίγανη
αλάτι & πιπέρι



        Εκτέλεση 

Πλένουμε καλά τη σπάλα μας και την κόβουμε σε μικρότερα ισομεγέθη κομμάτια, ώστε να ψηθεί το κρέας μας ομοιόμορφα. Ρίχνουμε το ελαιόλαδο και το βούτυρο στην κατσαρόλα και τσιγαρίζουμε τα κομμάτια του κρέατος, πολύ καλά από όλες τις πλευρές, ώστε να θωρακίσουμε το χοιρινό μας. 


Ρίχνουμε το κρεμμύδι ψιλοκομμένο, το σκόρδο και τα κομμένα ασπρομανίταρά μας και αφού τα σοτάρουμε και αυτά σβήνουμε με το λευκό κρασί. Περιμένουμε να εξατμιστεί το αλκοόλ και να αφήσει το κρασί μόνο τα αρώματά του και κατόπιν προσθέτουμε τον κύβο από το ζωμό βοδινού, τη μουστάρδα και το μέλι, τη φρέσκια ρίγανη, το αλάτι και το πιπερι μας.  Συμπληρώνουμε με νερό μέχρι να καλυφθεί το κρέας μας και αφήνουμε σε δυνατή φωτιά να πάρει μία πρώτη βράση.


Κατόπιν μεταφέρουμε το περιεχόμενο της κατσαρόλας στο πήλινο σκεύος (ή αν δεν έχουμε στη γάστρα μας), καλύπτουμε με ένα φύλλο λαδόκολλας, το σκεπάζουμε με το καπάκι του και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς κελσίου για περίπου 2 ώρες. Αν μετά το πέρας των 2 ωρών ξεσκεπάσουμε το φαγητό μας και δούμε ακόμα αρκετά υγρά, τότε το αφήνουμε για λίγο ακόμα στο φούρνο μας ξεσκέπαστο μέχρι να μελώσει.


Είμαστε πλέον έτοιμοι να το απολαύσουμε. Καλή σας όρεξη.

Εις το επανιδείν!

2 σχόλια:

  1. Το ετοιμασα σε τραπέζι με φίλους και με έβγαλε ασπροπροσωπη! (Προσθεσα και μία πιπερια φλωρινης έτσι για το χρώμα) και σίγουρα θα το ξανακανω!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Χαίρομαι που σου άρεσε...Η ιδέα σου με την πιπεριά πολύ καλή, θα το δοκιμάσω και 'γω...

      Διαγραφή

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...