Παρασκευή 17 Νοεμβρίου 2017

Φαλάφελ...με σαλάτα ταμπουλέ & σως από γιαούρτι & ταχίνι


Σήμερα η συνταγή μας είναι καταπράσινη...και όχι μόνο λόγω του χορτοφαγικού της χαρακτήρα. Πρόκειται για τα γνωστά σε όλους πλέον φαλάφελ... Αυτά τα πεντανόστιμα αραβικά κεφτεδάκια από ρεβύθια, τα οποία πρέπει και επιβάλλεται να είναι πράσινα... γεμάτα με τα αρώματα και τη γεύση του φρέσκου κόλιαντρου και του μαϊντανού, και με τα ρεβύθια μας ωμά και απλά φουσκωμένα, ώστε να μη μοιάζουν με απλούς ρεβυθοκεφτέδες...
Είναι η ιδανική λύση και επιλογή του υγιεινού "βρώμικου" φαγητού, μην έχοντας να ζηλέψει τίποτα από άλλα, νόστιμα μεν, γεμάτα λιπαρά δε, πιάτα. Πώς θα κάνουμε όμως τα φαλάφελ μας ακόμα πιο ενδιαφέροντα;; Μα είναι απλό... θα τα συνοδέψουμε με μία αραβική πίτα και μία σαλατούλα ταμπουλέ, ή μαϊντανοσαλάτα, αν προτιμάτε, όπου μαζί και με μία σως από γιαούρτι και ταχίνι, θα τους προσδώσουν την απαραίτητη δροσιά, αλλά και θα ενισχύσουν τη γεύση τους. Πάμε να δούμε λοιπόν τα υλικά μας...


Υλικά για περίπου 15 φαλάφελ


250 γραμ. ρεβύθια μουλιασμένα & φουσκωμένα
2 κούπες ψιλοκομμένο φρέσκο κόλιαντρο
1 κούπα ψιλοκομμένο μαϊντανό
1/2 ξερό κρεμμύδι
2 σκελίδες σκόρδο
1 κουτ. σούπας λεμόνι
2 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
1 κουτ. γλυκού baking powder
1/3 κούπας αλέυρι για όλες τις χρήσεις
1  κουτ. γλυκού κύμινο
1/2 κουτ. γλυκού τσίλι
αλάτι & πιπέρι

Αραβικές πίτες
Ηλιέλαιο για το τηγάνισμα

Για το ταμπουλέ

100 γραμ. πλιγούρι
1 ντομάτα
1/2 αγγούρι
1 πιπεριά κόκκινη 
1 κρεμμυδάκι φρέσκο
μισό ματσάκι μαϊντανό
2 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
χυμό από 1/2 λεμόνι
αλάτι & πιπέρι

Για τη σως 


200 γραμ. στραγγιστό γιαούρτι
2 κουτ. σούπας ταχίνι
χυμό από 1/2 λεμόνι
1 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
λίγο χλιαρό νερό
αλάτι & πιπέρι 

Εκτέλεση

Μουλιάζουμε αποβραδίς τα ρεβύθια μας, ώστε να φουσκώσουν. Σε ένα πολυμίξερ ρίχνουμε τα ρεβύθια, τον κόλιαντρο, τον μαϊντανό, το σκόρδο, το κρεμμύδι, το λεμόνι, το ελαιόλαδο και αρχίζουμε να τα πολτοποιούμε. Μόλις το μίγμα μας ομογενοποιηθεί, το αδειάζουμε σε ένα μεγάλο μπολ, όπου προσθέτουμε το κύμινο, το τσίλι, το αλάτι και το πιπέρι, ανάλογα με την αρεσκεία μας και συμπληρώνοντας με το αλεύρι, αρχίζουμε να ζυμώνουμε με τα χέρια μας, μέχρι να προκύψει ένα ελαφρά σφιχτό, αλλά έυπλαστο μίγμα. Μόλις είναι έτοιμο το τοποθετούμε στο ψυγείο για μισή περίπου ώρα, μέχρι να ενωθούν τα αρώματα των υλικών μας.


Στη συνέχεια αρχίζουμε να πλάθουμε τα φαλάφελ μας,  παίρνοντας λίγο από το μίγμα μας τη φορά και πλάθοντας μικρές μπάλες. Τις αλευρώνουμε ελαφρά και τις τηγανίζουμε σε ηλιέλαιο μέχρι να ροδίσουν από όλες τις πλευρές. Τα φαλάφελ μας θα πρέπει να είναι πολύ τραγανά εξωτερικά, αλλά ζουμερά και μαλακά εσωτερικά. Βγαζοντάς τα, τα τοποθετούμε σε απορροφητικό χαρτί κουζίνας, ώστε να φύγει η περίσσεια του λαδιού.


Για το ταμπουλέ μας, τοποθετούμε το πλιγούρι μας σε ένα βαθύ μπολ και το καλύπτουμε με ζεστό νερό. Είναι έτοιμο όταν αυτό έχει μαλακώσει, απορροφώντας όλο του το νερό. Τότε το ανακατεύουμε με την ντομάτα, το αγγούρι και την πιπεριά, τα οποία έχουμε κόψει προηγουμένως με μικρούς κύβους. Συμπληρώνουμε με το φρέσκο κρεμμυδάκι ψιλοκομμένο, ρίχνουμε το ελαιόλαδο και το χυμό λεμονιού και τέλος αλατοπιπερώνουμε. Κρατάμε τη σαλάτα μας στην άκρη ή καλύτερα τη τοποθετούμε στο ψυγείο για περίπου 15 λεπτά. Ετοιμάζουμε τη σως, αναμιγνύοντας το γιαούρτι, το ταχίνι, τον χυμό λεμονιού και το ελαιόλαδο. Προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι ανάλογα με την προτίμησή μας και αρχίζουμε να συμπληρώνουμε με χλιαρό νερό μέχρι να πετύχουμε μία πιο ρευστή υφή.


Πλέον είμαστε έτοιμοι...Κόβουμε τις αραβικές μας πίτες στη μέση, τις ανοίγουμε και προσθέτουμε το ταμπουλέ μας, τα φαλάφελ μας και τη σως από γιαούρτι και ταχίνι. Καλή μας, καταπράσινη, απόλαυση...

Εις το επανιδείν!


1 σχόλιο:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...